Welkom
Actueel
Aanbod
Academy
Events
Galerij
MVO
Organisatie
Relaties
Webshop
Contact
My account
 
 

Hapkido opleiding

 
Hapkido geschiedenis
Over wie nu de grondlegger is van het Hapkido zijn er verschillende theorieën doch, over het algemeen wordt Choi Yong Sool de vader van het Hapkido genoemd. Choi Yong Sul, werd geboren op 20-06-1904 in Yong Dong in de provincie Chung Buk (Zuid-Korea). Choi werd er als wees door de Japanse zakenman Morimoto meegenomen naar Japan. Morimoto wilde hem adopteren, maar Choi kon niet met hem opschieten en liep weg. Al zwervend vluchtte Choi vanuit Moji naar Osaka. Daar werd hij door de politie aangetroffen en werd hij vervolgens naar
een Buddhistisch klooster in Kyoto gebracht. Choi was toen nog geen negen jaar oud.

Choi leek erg gefascineerd door de wandschilderingen in tempel met daarop afbeeldingen van vechtende monniken. De hoofdmonnik Wadanabi was een goede vriend van Takeda Sokaku die bekend stond als grootmeester in de krijgskunst Dai Dong Ryo Yu Sool (Daito Ryu Aiki Jijitsu), waaruit ook Ai Ki Do is ontstaan. Takeda was in Japan een legende.

Om zijn Koreaanse achtergrond te verbergen kreeg Choi Young Sul een Japanse naam; Yoshida Asao. Choi heeft meer dan 30 jaar als pleegzoon/assistent / knecht (Choi noemt het zelf als “student”) bij Takeda geleefd. Samen trokken zij door Japan om met de vechtkunst geld te verdienen. Takeda stierf in 1943.

Choi wilde terug naar Korea. In 1945 keerde Choi via Pusan terug naar Korea. In Pusan nam hij de trein naar Daegu. Tijdens deze trip verloor hij zijn bagage waarin zijn dan-certificaten zaten. Doordat hij geen geld had, zag hij af van zijn plan om naar zijn geboorteplaats terug te keren en besloot hij in Daegu te blijven. Hij werd straatverkoper. Na een jaar had hij geld genoeg verdiend om varkens te kweken. Doordat hij afval van graan nodig had om zijn varkens te voeden, kwam hij in contact met Suh Bok Sub, eigenaar van een brouwerij.
Het was Suh Bok Sub die op zekere morgen zag hoe Choi zich tegen drie rovers verdedigde. Sub was een zwarte gordel in Judo maar was erg onder de indruk van Choi’s technieken. Hij bood hem eten en werk aan in ruil voor lessen. Suh Bok Sub werd ook erg bedreven in de kunst die Choi hem geleerd had, het “Yu Sool“.

Op aangeven van Sub werd de naam “Yu Sool” gewijzigd in “Yu Kwon Sool“, waarbij de nadruk lag op klemmen, grepen, worpen maar ook trappen en stoten. Sub opende verschillende scholen en week uit van Daegu naar Seoul. Choi die zich inmiddels had opgewerkt tot hoofd beveiliging, breidde het lesgeven uit en opende op het einde van de Koreaanse oorlog in 1953 een private school in Daegu.

Een van zijn leerlingen was Ji Han Jae. Ji trainde ongeveer drie jaar onder Choi. Ji opende vervolgens een school in zijn geboorteplaats An Dong maar verhuisde enkele maanden later naar Seoul om er een nieuwe school te beginnen. In 1957 was Ji als 3de Dan verantwoordelijk voor het “Yu Kwon Sool” in zijn district.
Choi Yong Sul geeft onderricht aan Oh Seh Lim (president KHF)

Hij wilde deze naam veranderen maar vond “Hapki Yu Kwon Sool” te lang. Hij gaf er de voorkeur aan om het
woord “DO” (levenswijze) te gebruiken in plaats van “Sool” (technieken) en veranderde zo Hapki Yu kwon Sool
in HAPKIDO. Ji Han Jae had verschillende leerlingen waaronder zijn eerste leerling Hwang Deok Kyu, Kim Deok In, Kim Myong (grondlegger van Jin Jung Kwan), Kim Jin Pal, Kwang Myong Shik, Hwang In Shik en vele anderen. Deze leerlingen hebben elk hun eigen accenten in het hapkido gelegd en hun eigen stijl en kwan ontwikkeld.

Ji Han Jae zelf raakte in Korea betrokken bij een corruptieschandaal en kwam in de gevangenis waar hij het Sin Moo Hapkido ontwikkelde. Hierna verhuisde hij naar Duitsland om zich uiteindelijk definitief te vestigen in de Verenigde Staten. Hapkido werd in de jaren 1970 erg bekend door de vele vechtsportfilms die voornamelijk in Hong Kong geproduceerd werden. In Amerika werd hapkido bekend door de serie “Billie Jack” met daarin meester Han Soo Bong. Ji Han Jae speelde in “Game of Death” (1978) de tegenstander van Bruce Lee. En de fabelachtige traptechnieken van Hwang In Shik waren in meerdere films te bewonderen waaronder “The Young Master” met Jackie Chan. De meeste bekende vrouwelijke beoefenaar is ongetwijfeld Angela Mao in de film “Hapkido“.

In de afgelopen decennia zijn er onder invloed van verschillende Koreaanse en ook buitenlandse meesters vele verschillende Hapkido-stijlen ontstaan. Mede hierdoor zijn er in Zuid-Korea alleen al meer dan 150 verschillende Hapkido federaties met elk hun eigen stijl. Er zijn echter twee opvallende stromingen waarbij de ene federatie zich voornamelijk concentreert op de zachtere, op Aikido gebaseerde, stijl en het merendeel van de federaties  zich bezighoudt met de hardere stijl gebaseerd op het Daehan (Korea) Hapkido. Korea Hapkido Federation met in het midden Ji Han Jae, Hwang Deok Kyu, Kwang Shik Myung.

Kosten
Lesgeld | 385,00 
Examengeld | 150,00

Aanmelden
Aanmelden kan bij onze administratie via de factuur@kisport.nu doormiddel uw persoonlijke gegevens op te sturen en de betreffende cursus aan te geven in de mail, u ontvangt van van de administratie ook meteen een betalingsverzoek (factuur) voor de cursus.

Contactpersoon
Heeft u vragen of opmerkingen over deze cursus? Neem dan contact op met de contactpersoon van deze cursus.

Harry van Schaik
Telefoon | 0342-418062 |
E-mail | info@kisport.nu |
Postadres | van Renesselaan 64 | 3771 JX Barneveld |
PDF document
PDF document 1,67 MB
17 november 2016 21:39